Nädal 13. Teistmoodi IT

 Kui ma lugesin selle nädala materjali, siis tugilahendus, mis mulle silma jäi, oli kahepoolse toimega puhumistoru (sip-and-puff switch). Varem polnud ma sellisest lahendusest kuulnud ning see tekitas huvi asja edasiuurimiseks. 

See on siis peamiselt mõeldud väga raske puudega inimestele. Neile, kellel on raskusi näiteks tavaklaviatuuril kirjutamisega.

Selle ülesandeks on lugeda signaale nii sisse- kui ka välja hingates. Täpsemalt see mõõdab hingamist kui morsekoodi ehk tähtis on pikkus. Lisaks võetakse arvesse ka seda, kui tugevalt või nõrgalt inimene puhub. Puhumistoruga on võimalik kontrollida näiteks arvutit. Niiviisi saab raske puude inimene teha samasid toiminguid kui kõik ülejäänud. Ning ei ole vaja küsida abi, et aita avada see aken arvutis jne. 

Lisaks kasutatakse seda ka motoriseeritud ratastooli kontrollimiseks. Tavaliselt on selle jaoks olemas neli sisendit, mida seade vastu võtab. Näiteks tugevam puhumine paneb ratastooli otse liikuma. Jällegi aitab puudega inimesel elada natukenegi iseseisvamat elu. 

Antud lahendust on võimalik inimesel kanda mitut moodi ehk kuidas kellelgi mugavam on. Kas siis ümber pea või kaela tagant. Toru tuleb loomulikult suu juurde. Veel on variant, et seade asetatakse mõne lähedal oleva eseme külge näiteks ratastooli külge. 

Leidsin ka ühe video, kus demonstreeritakse antud seadet reaalses elus. On näha, et see suudab elu teha kasvõi natuke normaalsemaks ning aitab isegi raske puudega inimesel tööd teha. Soovitan vaadata.
https://www.youtube.com/watch?v=Bhj5vs9P5cw&ab_channel=pacercenter


Kasutatud allikad:

https://www.liberator.co.uk/sip-puff-switch-with-headset
https://en.wikipedia.org/wiki/Sip-and-puff
https://www.orin.com/access/sip_puff/index.htm





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 6. Arvutid ja paragrahvid I

Nädal 10. Hacker-HOWTO

Nädal 14. IT-turvarisk