Nädal 7. Litsenstid

 Kõik teavad, mis on copyright. Aga on palju vähem inimesi minu arvates, kes teavad, mis on copyleft. Ning mina kuulun nende hulka, kes sellest ennem väga midagi ei teadnud. Ehk siis copileft on vabatarkvara litsents. Vaba kui vaba kopeerida, muuta ja jagada. See ei pea tähendama, et see on tasuta. Litsentsi autoril on võimalik küsida tasu.

FSF ehk Free Software Foundation eristab copylefti järgi päris mitut litsentsi:


Väga tugev copyleft (GNU AGPL)

See on sarnane järgnevas punktis mainitud tugevale copyleftile, kuid nendel on siiski üks erinevus. Nimelt on väga tugeva copylefti puhul võimalik levitada kõike üle võrgu. Seetõttu peab avalik olema ka lähtekood. Levitamisel on oluline, et programm oleks ka sama litsentsiga. Üks tore näide selle litsentsi kasutamisest on stet, mis on teadaolevalt esimene tarkvarasüsteem, mis kasutas AGPL litsentsi. Selle ülesandeks on koguda kommentaare veebilehelt tekstidokumendi kohta. Ning see tuli välja 2007. aastal.


Tugev copileft (GNU GPL)

Ka sellel on oluline, et kõik muudetud osad oleksid sama litsentsi all. Selle eripära võrreldes eelmisega on see, et kui seda litsentsi kasutada ainult isiklikult, siis ei pea algset lähtekoodi avalikustama, sest tegu ei ole jagamisega. GPL oli esimene copylefti litsents, mis oli avalikkusele kättesaadav. Esimene versioon tuli välja juba 1989. aastal. Peale seda on tulnud välja veel mõned uuendatud ja paremad versioonid. 


Nõrk copileft (GNU LGPL)

See on variatsioon tugevast copyleftist. Sellel ei ole täiesti oluline, et kõik muudetud osad oleksid ühe ja sama litsentsi all. Ehk sellel litsentsil on erandeid. Näteks LGPL-iga ei ole kohustuslik avalikustada lähtekood. Selle litsentsiga on koos mitmed lisanduvad piirangud, mida näiteks tugeval copyleftil ei ole. Näiteks on need seotud dokumendi jagamisega.


Puuduv copileft

Selle litsentsiga on võimalik peaaegu kõike teha. Ehk siis näteks tuletatud koodist teha ärivara. Järelikult võib seda ka müüa. Üheks selle näiteks oleks MIT litsents. Selle muudatusi on võimalik üle viia teistele litsentsidele.

Viited:
https://en.wikipedia.org/wiki/Stet_(software)
https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License
https://en.wikipedia.org/wiki/Copyleft
https://www.shlomifish.org/philosophy/computers/open-source/foss-licences-wars/foss-licences-wars/types-of-licences.xhtml#weak-copyleft-licences
https://www.gnu.org/licenses/licenses.html

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 6. Arvutid ja paragrahvid I

Nädal 10. Hacker-HOWTO

Nädal 14. IT-turvarisk