Nädal 10. Hacker-HOWTO

 Hacker-HOWTO on kirjutatud Eric S. Raymondi poolt ning peaks aimu andma, kes on häkker ja kuidas häkkeriks saada. 

Ühe esimese asjana seletab autor ära, kes tegelikult on häkker. Näiteks uskusin enne ülikooli tulekut uudiseid, et häkker on see inimene, kes murrab arvutitesse sisse. Kuid nüüd olen aru saanud, et see ei vasta üldse tõele.

Pean mainima, et tekst on mõnusalt ära liigendatud ning väga kergesti arusaadavas keeles kirjapandud. Seetõttu oli seda ka mõnusam lugeda, kui oleks olnud mõnda teaduslikus keeles teksti.

Esimene teema, kus autor toob välja mitu tähtsat punkti on häkkerlik suhtumine. Nimelt on see häkkeriks saamise aluseks. Vähemalt mulle andis see mõista, et kui on soov olla edukas häkker, siis ei piisa vaid programmeerimisoskustest, vaid on vaja ka omada kindlaid maailmavaateid selles suhtes. Näiteks, et ühte ja sama probleemi ei peaks lahendama mitu korda. 

Teiseks suuremaks teemaks, mis on minu arvates ka väga õpetlikult ja kasulikult kirjutatud, on häkkeri põhioskused. Need on siis need oskused, mida IGA häkker peaks oskama. Kõige põhilisem, mis tegelikult tundub praegusel ajal ka enesest mõistetavana on erinevate programmeerimiskeelte oskamine. Leidsin tekstist selle punkti alt ühe huvitava paradoksi. "Kui sa jõuad tõsise programmeerimiseni, pead ära õppima C", see annab märku, et häkkeriks saamiseks peaksid kindlasti oskama C keelt. Aga kui lugeda 2 lauset edasi, siis juhtume kokku sellise lausega: "Tegelikult - mida enam sa suudad vältida C-s programmeerimist, seda viljakam sa oled". Ühest küljest on C keel vajalik, aga jällegi oleks hea kui seda ei kasutaks. Kas võib siis öelda, et C keel on küll kindlasti vaja ära õppida, kuid reaalses elus võiks vältida võimalikult palju selles keeles kirjutamist?

Kolmandaks on staatus häkkerikultuuris. Selle teenimiseks on vaja, et teised kogukonna liikmed sind pidevalt häkkeriks kutsuksid. Mulle meeldib ka mainitud mõte, et staatus tuleb asjade äraandmisest (nt oma aeg). See on täiesti vastupidine tavapärasele uskumusele. Tavaliselt arvatakse, et mida rohkem asju sul on, seda kõrgemal kohal sa oled. Äraandmine on seotud oma panusega kõiges, mis on seotud häkkerikultuuriga. Mida rohkem panustada, seda rohkem tunnustust sa ka saad.

Loetud tekst tekitas tahtmist ja motivatsiooni püüelda häkkeriideaali poole. See pani mõtlema ka natuke, miks ma selle eriala valisin ja palju ma olen valmis pühenduma kõigele programmeerimisega seotud, kaasaarvatud mõtteviisile. Teksti lisatud lingid andsid ka palju juurde lugemisele, kuigi ma päris kõiki linke ei avanud. Aga see tekitas soovi selle sama teksti juurde tagasi pöörduda tulevikus. Kokkuvõttes võiks öelda, et kõik IT erialaga seotud isikud võiksid selle läbi lugeda enda harimiseks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 6. Arvutid ja paragrahvid I

Nädal 14. IT-turvarisk