Nädal 3. Uus meedia


Wiki















Soovides tänapäeval võimalikult kiiresti infot otsida, toksime otsingusõna Google'i otsingumootorisse. Paljudel juhtudel on esimeseks tulemuseks antud teemaga seotud Wikipedia lehekülg. Sealt on meil võimalik kõige kiiremini vajalik info kätte saada. Kuid saadud infot ei tohi kasutada näiteks lõputöös. Miks? Sest probleemiks on Wikipedia lehekülje mitteusutavus, iga inimene võib Wikipediat muuta. Kuid leian,et kuna antud portaalis on nii palju inimesi, kes muudavad seda pidevalt, siis vahetub vale tekst õige vastu üsna kiiresti. 

Erinevad Wikid on kindlasti väga tugevalt mõjutanud oma valdkonda. Kui vaid mõned kümned aastad tagasi otsiti kõik vajalik info teatmeteostest, siis nüüd ei vaevu paljud seda rasket raamatut avamagi. Põhjuseks võib olla, et see võtab liiga kaua aega. Lisaks, kui teos ei ole kõige uuem, siis ei pruugi kogu vajalikku infot kirjas olla.

Üheks praegu palju populaarsust koguvaks Wikiks on ka Wikia. Mina ise olen seda korduvalt kasutanud. Selles portaalis on näiteks teleseriaali kohta infot, mille kohta soovin rohkem teada. Tegelaste kirjeldused, episoodide kirjeldused jne. See on väga kasulik inimestele, kes soovivad oma hetkel vaadatava sarja kohta rohkem infot saada. Sellise portaali sarnast paberkandjal teatmeteost ei leia pea kuskil. Vaid mõned väga pühendunud fännid võivad olla koostanud sellise teose ning sellele ei oleks arvatavasti väga palju turgu. Eelistatakse ju ikkagi elektrooniliste vahenditega otsida vajalikku infot.

Kokkuvõtteks võiks öelda, et erinevad Wiki portaalid on tänapäeval juba rohkem kasutusel, kui igasugused teatmeteosed. Kui ma mõtlen enda peale, siis noorem generatsioon kasutab peamiselt internetti info otsimiseks ning allikaks on tavaliselt Wikipedia, Wikia jne. Oma perele mõeldes, siis vaid vanavanemad kasutavad paberil teatmeteoseid. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 6. Arvutid ja paragrahvid I

Nädal 10. Hacker-HOWTO

Nädal 14. IT-turvarisk