Nädal 2. Nähtused interneti varasemast ajaloost

 E-post



Tänapäeval palju kasutusel olev e-post sündis juba enne veebi tekkimist. Täpsemalt õnnestus aastal 1971 arvutiinsener Ray Tomlinsonil saata tekstsõnum kahe arvuti vahel. Seejärel kirjutas mees esimese elektronpostisüsteemi. Varsti hakati ka kasutama siiani tuntud @ märki. Esimesed programmid, mida kasutati e-mailide saatmiseks ja vastu võtmiseks olid SNDMSG ja READMAIL. Mida aeg edasi, seda rohkem suurenes maht, mida on võimalik saata arvutist arvutisse. Nüüd on võimalik saata ka näiteks pilte, millest algusaastatel ei osatud isegi unistada.
Hetkel ei ole peaaegu kedagi, kellel ei oleks oma e-posti aadressi. Ilma selleta ei ole võimalik ühiskonnas enam hakkama saada. Meilile saabuvad kõik töökirjad ja muud teated. Sellega saad registreerida omale sotsiaalmeedia kontosid.  Firmad kasutavad e-posti ka reklaami tegemiseks. Neil on loodud omad meililistid, kellele saadetakse järjepidevalt pakkumisi.


Minitel













Üsna pikalt oli nö "päris" internetil tugev vastane. Täpsemalt oli Minitel kõige edukam online teenus enne WWW-d (World Wide Web, mille loojaks olid prantslased. Esimene teenuse katsetus toimus 15. juulil 1980, kuid suuremale ringkonnale Prantsusmaal tutvustati seda 1982. aastal. Kogu vajalik info edastati mööda telefoniliine. Miniteliga oli võimalik sooritada oste, broneerida rongipileteid, jälgida aktsiahindu, otsida telefoninumbreid, omada e-posti ning jutustada sarnaselt praegusele internetile. 
1990ndatel oli Miniteli tippaeg, kui oli kasutusel ligi üheksa millionit terminali. 2012. aasta seisuga oli olemas Prantsusmaal veel 810 000 terminali, kuid modernne internet on lükanud Miniteli turult välja.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 6. Arvutid ja paragrahvid I

Nädal 10. Hacker-HOWTO

Nädal 14. IT-turvarisk